Sahabat Terbaek Blog Sharifdez

Khamis, 30 Jun 2011

Cipta Entri Gempak Baru Trafik Masyuk : Jom Jenjalan Bersama Sharifdez.

18 teman memberi kata semangat.
Assalamualaikum dan salam sejahtera warga blogger seMalaysia. Dah tidur ka? Sharifdez tak dapat nak lelapkan mata. Tak tahu kenapa.

Semalam Sharifdez ada buat satu entri berkenaan follower. Tak sangka ramai yang memberi respon dan teguran. Terima kasih sudi tinggalkan komen yang membina. Secara jujur, Sharifdez akui, entri yang mantap menjadi satu daya penarik untuk seseorang follow blog kita.

ENTRI.

Bercakap ja pasal menghasilkan entri atau artikel, ramai yang dah angkat tangan, termasuklah Sharifdez. Mana tidaknya, sebaik sahaja jejari ni menyentuh papan kekunci, idea pun sama-sama terkunci. “ Apa aku nak taip ni? “ Mesti anda juga pernah menghadapi masalah yang sama, kan.

Selasa, 28 Jun 2011

Blog Review : 7 Minggu 200 Follower. Perjalanan Masih Jauh.

11 teman memberi kata semangat.

Assalamualaikum dan salam 1 Malaysia kepada semua blogger, tak kira dari Malaysia atau dari luar negara.


Terasa cepat benar masa berlalu. Sedar tak sedar, dah 7 minggu usia belog ini.  Sepanjang tempoh itu, Sharifdez telah menemui banyak blog-blog baru telah muncul untuk memeriahkan lagi suasana.  Sharifdez turut berasa gembira dan sedikit cemburu.  Eh, cemburu?

Ya cemburu.  Cemburu kerana melihat blogger-blogger baru ni dah macam lama berbelog pula.  Blog baru ada 3 4 entri tetapi pengikut dah nak cecah 100.  Header dan templet blog pon hebat-hebat.  Sharifdez  guna yang biasa ja. Huhuhu.  Cemburu sekejab.

Isnin, 27 Jun 2011

1st Anniversary Giveaway Dunia Sebenar Shida

5 teman memberi kata semangat.
Assalamualaikum dan salam 1 blogger seMalaysia. *macam pelik ja bunyinya.


Hari ini Sharifdez berkesempatan untuk join GA cik Shida. Sebelum ni Sharifdez tolong promote sahaja, tapi kali ni sharifdez nak turut serta dalam GA ni. GA ini berlangsung hingga 15 julai 2011 nanti.



Ada hadiah istimewa untuk diberikan pada pemenang. Nak tahu apakah hadiahnya? Apa lagi, jom serbu ramai-ramai blog cik Shida ni. Klik sini.

Ahad, 26 Jun 2011

Jom Blogwalking : Pentingnya Trafik / Pelawat Pada Sesebuah Blog.

20 teman memberi kata semangat.
Assalamualaikum dan salam sejahtera semua blogger dan pembaca yang sudi singgah di blog Sharifdez ni.  Apa yang anda sedang lakukan ketika ini?  Baru lepas shopping ka, atau sedang santai bersama-sama teman, keluarga atau dengan orang terseayang.  Diharap anda enjoy dengan apa yang sedang dilakukan.  Hari ni Sharifdez nak bercerita sikit.

Sumber Google Image.

Trafik blog.  Apa yang anda faham dengan trafik blog?  Bagi orang baru dalam dunia berblogging macam Sharifdez ni, trafik tentu sekali merujuk kepada pelawat atau pembaca blog yang datang berkunjung ke blog, kan.  Betul tak?  Kalau salah tolong tegur ya teman-teman sekalian.

Sabtu, 25 Jun 2011

Awas, “Hacker” Mengamuk Gara-Gara Jozan Maharaja Lawak Kalah.

8 teman memberi kata semangat.

Salam kepada semua blogger.

Berita tergempar.  Seorang ‘hacker’ hari ini telah meninggalkan amaran pada blog sharifdez untuk hack blog ini.  Ini menyebabkan trafik ke blog Sharifdez agak sesak pada hari ini.  Kenapa perkara ini berlaku.  Apa salah B.L.O.G. S.H.A.R.I.F.D.E.Z.

Sumber dari Google Image.

Blogwalking Time : Jom Serbu Blogger Terbaik Bersama Sharifdez.

21 teman memberi kata semangat.
Assalamualaikum Blogger Malaysia.  Selamat berkunjung ke blog sharifdez yang serba kekurangan ni.

Dah berapa lama ya Sharifdez berbelog?  Sudah 6 minggu rasanya.  Kalau tak salah la.  Dalam tempoh itu, dah banyak blog Sharifdez serbu,  terjah dan selongkar.  Ada blogger yang naik mendadak, ada yang bergerak secara perlahan.  Sekurang-kurangnya masih bergerak.  Tidak terus kaku kerana kekeringan idea untuk bercerita.

Hmmmm.  Anda pula bagaimana.  Masih bersemangat untuk berbelog?

Oklah,  hari ni sharifdez senaraikan lagi 20 blogger terbaik.  Terbaik ke…  Sudah tentu terbaik.  Jika blog Sharifdez ada dalam senarai bloglist mereka, tentu anda datang ke blog ini melalui blog mereka, kan.  Ya, senarai ini adalah teman-teman blogger yang telah sudi mem”follow”kan diri mereka di blog ini.  Blog mereka semua juga telah sharifdez masukkan dalam senarai bloglist “ Teman Berbicara “ di bawah blog ini.

Jumaat, 24 Jun 2011

Kita Serbu : Siapa Terpilih Blogger Terbaik Minggu Ini?

17 teman memberi kata semangat.

Salam sejahtera semua blogger-blogger Malaysia tak kira di mana anda berada ketika ini.  Masih berjaga ka atau sedang menunggu lampu hijau untuk serbu ke bilik tidur. Hehehe.

Ok, seperti biasa hari Jumaat Sharifdez akan umumkan blogger terbaik yang telah menghantar ‘beribu-riban’ pengunjung ke blog Sharifdez ni.  Terima kasih beribu lemon juga kat anda.

Siapakah yang telah merampas kedudukan “ Blogger Terbaik “ di blog Sharifdez untuk minggu ini ( minggu ke-5 )?  Minggu yang lalu, blogger dePalma SP telah berjaya merampas kedudukan Terbelog.  Selama 3 minggu berturut-turut blogger Terbelog mengekalkan kedudukan sebagai “ Blogger Terbaik “.  Adakah dePalma SP dapat mempertahankan kedudukannya?

Khamis, 23 Jun 2011

Pengembara Minda Ajak Kongsi Link..

1 teman memberi kata semangat.
Assalamualaikum dan Selamat Malam pada yang sudi singgah di blog sharifdez.

Entri sebelum masuk tidur.  Ringkas ja.

Blogger Pengembara Minda ajak kongsi link.  Jom serbu.  Jangan lupa ajak teman-teman anda sekali.  Sharifdez dah tinggalkan link di sana. No 14.  Kalau tak percaya cuba tengok di sana.  Klik di sini.


Copy paste dari blog Pengembara Minda.

Kalau suka boleh follow sekali.  Blog ni nampak ringkas tapi berinfomasi.  Ok, itu sahaja.  Nak masuk tidur dah ni.  Selamat malam Malaysia. 

Rabu, 22 Jun 2011

JOM SEGMEN : AKU PROMOSI KAU, KAU PROMOSI AKU..

13 teman memberi kata semangat.
Assalamualaikum Blogger 1 Malaysia.

Hari ni nak join segmen abang Ben lagi.   Sesuai sangat la dengan Blog Sharifdez ni.  Suka promosi blog teman-teman yang dah follow blog ni.  Nak kata blog ni bagus tak tau la pulak.  Harap teman blogger boleh tegur nanti.

Ok, kalau nak join, serbu ja blog abang Ben ni. KLIK SINI.

Santai Bersama BEN ASHAARI

Harap lepas ni lagi ramai lah blog yang dapat sharifdez promosikan.  Jom kita promosi sama-sama. Serbu sini.


Nota : Tengah boring-boring ni abg Ben buat segmen pulak. Macam tau-tau ja. Hehe.

Selasa, 21 Jun 2011

Ada Sesiapa Nak Cooler Pad Untuk Laptop?

4 teman memberi kata semangat.
Assalamualaikum Blogger 1 Malaysia.


Apa yang anda sedang lakukan sekarang?  Sedang tercari-cari idea untuk entri di blog atau nak sertai segmen?

Sehari dua yang lalu, blogger Syuxer dah tag blog Sharifdez.  Eh, kenapa pula ni.  Bisik hati kecil saya.  Oh, rupanya Syuxer ajak sertai 1st Anniversary giveaway Dunia sebenar Shida.  Jadi, untuk menyahut ajakan Syuxer, saya jemput pula anda serbu blog saudari Shida ni.

Kenapa?  Sebab saudari Shida nak berikan Cooler Pad untuk Laptop pada pemenang GA nanti.  GA ini berlangsung hingga 15 Julai 2011.  Kalau anda nak Cooler Pad untuk Laptop kesayangan anda, boleh la sertai GA saudari Shida ni.

Isnin, 20 Jun 2011

Sebulan Bersama Nuffnang : Dah Dapat…

11 teman memberi kata semangat.
Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia.

Nuffnang, Buffered Earnings ( BE ) dan Glitterati.  Tengok ja tajuk entri kali ni, mesti ramai yang dah dapat agak apa yang Sharifdez nak ceritakan di sini.  Kan kan kan..

Sebulan yang lalu, Sharifdez baru aktif dengan Nuffnang.  Tak sangka blog yang baru berusia tak sampai 2 bulan ini dah menghasilkan sedikit pendapatan. Alhamdulillah dan terima kasih Nuffnang.


Ahad, 19 Jun 2011

Suka Blogwalking? Jom Terjah Blog Mereka…

13 teman memberi kata semangat.

Assalamualaikum Blogger 1 Malaysia.

Bosan tak tengok tajuk kat atas tu?  Hehehe, asal jejak blog sharsifdez ja ajak terjah blog. Jejak ja kat sini, ajak selongkar blog.  Dah tak ada entri lain kot nak buat.  Tak dinafikan, Sharifdez memang tak ada idea nak mengarang atau menghasilkan entri yang sekurang-kurangnya memberi sedikit pengetahuan kepada pembaca blog ini.

Impian nak dapatkan 10 ribu senarai blog, tapi kalau entri kosong ja, sapa yang nak follow.  Betul tak?  Macam mana lah nak hasilkan 4, 5 entri sehari macam abg Ben tu.  Huhuhu…  Macam mana ya nak hasilkan entri yang berkualiti?  Sekurang-kurangnya, pembaca tinggalkan blog ni dengan sedikit ilmu.  Tak lah sia-sia datang terjah blog ni.

Jumaat, 17 Jun 2011

Jom Terjah Blogger Terbaik Minggu Ini.

12 teman memberi kata semangat.
Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia.


Siapakah yang akan berada di tempat “ Blogger Terbaik “ untuk minggu ini? ( 17 Jun – 23 Jun 2011 ).  Sebelum ini, sudah 3 minggu berturut-turut tempat tersebut dimiliki oleh blogger Terbelog.  Akhirnya, kedudukan tersebut telah berubah untuk minggu ini.

Senarai blog ini dipilih berdasarkan trafik atau pelawat yang datang ke blog Sharifdez melalui segmen, link exchange, entri blog, bloglist atau melalui pautan pada komen yang sharifdez telah tinggalkan.


Khamis, 16 Jun 2011

Senarai Peserta Segmen Mengejut : Kotak Bulat.

1 teman memberi kata semangat.

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Minggu ni tak ada mood nak blogwalking.  Tapi Alhamdulillah masih ada yang sudi singgah dan terjah blog sharifdez ni.  Terima kasih pada teman-teman blog yang sudi review blog yang entah apa-apa ni.

Oklah, sebenarnya entri ni sekadar nak memberitahu bahawa blogger Kotak Bulat dah senaraikan blog yang dah join Segmen Mengejut tempoh hari.  Dah habis rupanya.

Selasa, 14 Jun 2011

Siapa Cakap Blog Tak Boleh Hasilkan Pendapatan Sampingan. ( Review )

4 teman memberi kata semangat.
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera Blogger 1 Malaysia.

Ini entri ringkas sebelum masuk tidur.  Dah pukul 2 pagi.  Mata dah berat nak mengadap monitor ni.


Terkejut tak tengok angka tu.  Saya pun terkejut juga.  Tak sangka dengan hanya berblog boleh dapat sebanyak tu.  Bukan sebulan tau, tapi pendapatan untuk 1 hari.  Tapi sayang, ini bukan screenshot pendapatan dari blog saya.  Huhuhu..

Sabtu, 11 Jun 2011

Jom Terjah : Lagi Senarai Blog Bersama Sharifdez.

11 teman memberi kata semangat.
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.

Hari ini sharifdez senaraikan lagi 20 blog untuk anda terjah. yang mana anda rasa suka dan berkenan, boleh la follow, ok.

Sebelum tu, apa kata anda ajak juga follower anda untuk turut terjah blog-blog mereka ni.

 

Buat satu entri bertajuk : Jom Terjah Blog Bersama Sharifdez. Letak gambar di atas tu. Tak nak letak pun tak pa. Terserah pada anda.  Kemudian, linkkan ke entri ini. Tinggalkan pautan entri anda pada ruangan komen.  Nanti senang saya nak terjah blog anda pula.  Mudah kan. 

Kalau rasa malas nak mengarang ayat, copy ja ayat kat bawah ni.

Jumaat, 10 Jun 2011

Satu Bulan Sudah : Mereka Support Blog Sharifdez.

3 teman memberi kata semangat.
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera Blogger 1 Malaysia.

Cepat benar masa berlalu.  Sedar tak sedar blog ni dah berusia sebulan rupanya. Sepanjang tempoh  satu bulan ni, sharifdez telah menemui banyak blog-blog baru yang hampir sebaya dengan usia blog sharifdez.  Namun begitu, blog mereka sangat cantik dan kemas berbanding blog ni.  Entri-entinya juga menarik untuk dibaca.  Tapi sesetengah blog sharifdez tak dapat nak lepak lama-lama.

Nak tau kenapa?  Sebab terdapat widget yang memainkan lagu atau video secara automatik.  Tak boleh nak pause pula.  Lagipun, broadband agak terbatas.  Kalau terlebih penggunaan, nanti tak dapatlah nak selongkar blog yang lain pula. Huhuhuu. Maaf ya.

Khamis, 9 Jun 2011

Review Blog Mengikut Nombor Cun.

5 teman memberi kata semangat.
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera Blogger Malaysia.

Hari ni sharifdez nak review beberapa blog lagi yang telah sharifdez follow.  Blog ini dipilih mengikut nombor menarik. Jom lihat di bawah ni.

Rabu, 8 Jun 2011

Segmen mengejut dari Kotak Bulat.

3 teman memberi kata semangat.
Assalamualaikum blogger..


Ada satu cerita ringkas saya nak diceritakan kat sini..

Cerita ini berlaku di satu pasar siang.

Waktu itu ramai yang sedang berebut-rebut nak menjamu selera. Dalam kesibukan, itu, terdengarlah perbualan dari mereka ini. Seorang yang tinggi tu nama Kotak, dan seorang lagi nama Bulat.


Isnin, 6 Jun 2011

Mereka Terbaik : Penantian ke-100 Telah Berakhir…

13 teman memberi kata semangat.
Assalamualaikum Blogger 1 Malaysia.

Setelah hampir 4 minggu berblog, akhirnya cukup sudah 100 follower.  Terima kasih kepada semua yang sudi follow blog ni.  Walaupun blog ini masih kosong dengan entri-entri yang berkualiti, sokongan anda membuatkan sharifdez masih bersemangat untuk terus berblog.

Jika anda baru berkunjung di blog sharifdez ini, boleh la terjah blogger-blogger di bawah ni.  Kalau suka, boleh follow sekali blog mereka. Ok.

Ahad, 5 Jun 2011

Segmen : Promosi Blog Di Kizmyself

2 teman memberi kata semangat.
Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia.

Entri ringkas untuk hari ini.  Kizmyself nak promosi blog anda. Jom join,  klik sini.


Blogger ni dah review blog saya. Terima kasih Kiz. Nak tengok, klik sini.

Sabtu, 4 Jun 2011

SAYA BLOGGER HIJAU YANG CINTAKAN KEHIJAUAN DUNIA..

7 teman memberi kata semangat.

Assalamualaikum Blogger 1 Malaysia.

Hari ini Sharifdez nak juga join segmen abg Ben ni.  Dah lama nak join, hari ni dapat juga.

Santai Bersama BEN ASHAARI

Nak join sama klik di sini.

DUNIA BLOG BERMAKNA BAGI SAYA KERANA...
melalui blog sharifdez mengetahui pelbagai perkara, cerita-cerita menarik, pelik, luar biasa, sedih, emosi dan macam-macam lagi.



Nota : Blog ini wujud juga kerana abg Ben.

Jumaat, 3 Jun 2011

Segmen : Pencarian 20 Follower Baru.

0 teman memberi kata semangat.
Assalamualaikum dan Salam 1 Malaysia.


Pencarian follower baru bermula. Nak masuk dalam senarai “Blogger Terbaik’? Jom tengok cara penyertaan di bawah ni.


Pencarian Follower Baru
1. Follow blog sharifdez. ( tiada paksaan ya )
2. Copy paste gambar di atas tu pada blog anda.
3. Buat satu entri bertajuk “ Segmen : Pencarian 20 Follower Baru “ dan linkkan ke entri ni.
4. Tinggalkan url entri pada ruangan komen.

Itu sahaja. Sharifdez juga akan memilih 4 blog berdasarkan trafik terbanyak untuk diletakkan pada ruangan “ Blogger Terbaik : Jom terjah n follow “ dan "Mereka Terbaik" di bahagian kiri laman ini. Terima kasih.




P/s : Pemenang cabaran minggu ke dua kekal milik Terbelog. klik sini.

Khamis, 2 Jun 2011

Jom Tempah Header Untuk Blog.

7 teman memberi kata semangat.
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera Blogger Malaysia.


Hari ini sharifdez nak berkongsi dengan anda satu blog ni. Sepatutnya semalam lagi sharifdez nak masukkan entri ini, tapi broadband meragam pula.

Blog ini dah ada 3000 lebih follower dea. Kalau tak silap sharifdez, blog ni baru 6 bulan lebih sahaja. Nak tau siapa follower ke 3000?